Plăcile de ciment

Plăcile de ciment sunt pavaje speciale care au apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în Franța și Spania. La început, fiind un produs de lux, erau utilizate cu precădere în palatele nobilimii și construcțiile monumentale din epocă.

La scurt timp după apariție, plăcile de ciment au devenit foarte populare în Italia, apoi în Portugalia și ne impresionează și astăzi prin eleganța și rafinamentul lor.

Fabricarea acestui produs este o adevărată artă, fiindcă se realizează chiar și în zilele noastre doar manual.

La începutul secolului al XX-lea acest produs de excepție a devenit foarte popular mai întâi în toată Europa, apoi în Asia de Sud-Est, Africa de Nord (Maroc) și America de Sud.

Cu câțiva ani în urmă, plăcile de ciment au revenit la modă în întreaga Europă, mulți designeri de interior și decoratori de locuințe au descoperit potențialul enorm pe care îl oferă, astfel folosirea lor se răspândește din ce în ce mai mult.

Datorită stratului gros de uzură, aceste plăci sunt rezistente la trafic intens. Sunt recomandate pentru case particulare, reabilitarea de monumente istorice, dar și pentru restaurante, baruri, hoteluri.

Stratul superior al plăcii de 3-4 mm este din ciment colorat, stratul inferior este din beton. Plăcile se realizează prin comprimarea cimentului cu o presă hidraulică, ceea ce le oferă o mare rezistență în timp.

Se pot folosi atât în interior, cât și în exteriorul locuinței. Se pot utiliza și pe pardoseli încălzite.