Montaj și întreținere

Pregătirea suprafeței: Este important să existe un substrat adecvat de șapă autonivelantă. Suprafața se pregătește la fel ca și pentru o gresie obișnuită.

Montaj: Pentru montaj se folosește adeziv flexibil de înaltă calitate, noi recomandăm Mapei sau Ceresit.
Plăcile sunt de obicei așezate la o distanță de 1-2 mm între ele. În timpul montării trebuie avut mare grijă la curățenie, deoarece adezivul care picură poate lăsa urme greu de îndepărtat pe plăci.
După 24 de ore de la montare, se poate urca pe plăci fără încălțăminte. Acestea trebuie șterse cu o cârpă înmuiată în apă caldă înainte de rostuire.

Rostuire: După 24 de ore de la finalizarea montării plăcilor de ciment, se poate trece la chituirea rosturilor. Specialistul care execută chituirea rosturilor trebuie să aibă mare grijă să nu zgârie plăcile în timpul procesului. Este foarte important, de asemenea, ca materialul de rostuire să nu rămână pe plăci o perioadă îndelungată, fiindcă va lăsa urmă. Trebuie curățat repede și trebuie lucrat cu mare atenție!
Materiale de rostuire recomandate: Ceresit CE40 aquastatic, Mapei Ultracolor Plus.
Este important să se folosească chit de culoare deschisă (alb sau gri deschis), deoarece pigmenții folosiți pentru chiturile de culoare închisă nu sunt compatibile cu plăcile poroase.

Reînnoire: De-a lungul anilor, este posibil să fie necesară reînnoirea suprafeței. Pentru această operație, solicitați asistența unui specialist în renovarea pavajelor din piatră.
Dacă doriți totuși să le recondiționați singuri, începeți cu o hârtie de șlefuit de granulație de 100, apoi continuați cu un bob mai fin, apoi terminați cu șlefuire umedă. Repetați tratamentul de suprafață așa cum este descris în manualul de utilizare, de preferință folosind același tratament de suprafață care a fost folosit inițial pentru acoperire, deoarece pot exista reziduuri în straturile mai adânci și pot apărea pete pe suprafață. De exemplu, suprafețele cerate sau uleiate nu trebuie recondiționate cu agenți pe bază de apă.

Impregnare: Plăcile vândute de noi vin gata impregnate, dar se recomandă să se facă încă o tură de impregnare, după ce se usucă adezivul și chitul. Plăcile au o suprafață poroasă, pe care pot lăsa urmă materialele sau soluțiile cu care intră în contact dacă nu le impregnăm corespunzător. Este foarte important ca impregnarea să se facă pe suprafețe perfect curate. Impregnarea se poate repeta după mai mulți ani, dacă se observă că plăcile încep să absoarbă apă.

Curățare: Pentru curățare se folosesc substanțe cu pH neutru spre alcalin (de exemplu o bucată de săpun de rufe dizolvată într-o găleată de apă călduță). Este important să nu se folosească soluții acidice pentru curățare pentru că lasă urmă pe plăci. Dacă plăcile intră în contact cu produse foarte acidice (de ex. vin roșu, apă carbogazoasă, oțet) trebuie curățate imediat, altfel lasă urme.